La 30 noiembrie 2021 s-a încheiat Proiectul „Colocviul internațional Eugeniu Coșeriu – 100” desfășurat în cadrul Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova începând cu luna iulie a.c. Acest proiect a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

În cadrul  proiectului, destinat bunei organizări a Colocviului Internațional de Științe ale Limbajului „E. Coșeriu”, ediția a XVI-a, au fost prevăzute mai multe activități: organizarea și desfășurarea ședințelor în plen, a lucrului în ateliere, a expoziției și a prezentării de carte, a mesei rotunde, redactarea și publicarea broșurii informative cu programul manifestării,  publicarea volumului cu materialele conferinței ș.a.

Realizarea evenimentului la Universitatea de Stat din Moldova a fost posibilă și datorită parteneriatelor cu Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava, România, cu Universitatea „Yurii Fedkovici”, Cernăuți, Ucraina,  cu Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Chișinău, Republica Moldova, cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.

Colocviul a servit drept platformă de discuție pentru filologi din șase țări care au valorificat patrimoniul științific lăsat de Eugeniu Coșeriu, or cele mai importante idei și teze ale savantului fiind diseminate în cadrul lucrărilor conferinței, în mass-media și în volumul publicat. În același timp, au fost făcute vizibile rezultatele la care a ajuns știința limbii și cea literară printr-un schimb de discuții interuniversitar. Eveniment științific de amploare, acesta a însemnat pentru filologii prezenți la întrunire o simbolică reunire care a permis celebrarea unui mare savant originar din Republica Moldova și dezbateri pe marginea unor probleme actuale din științele limbii și din cele literare.

Colocviul își va păstra tradiția de a se organiza o dată la doi ani, iar următoarea ediție se preconizează a avea loc la una din universitățile partenere: Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici”, Cernăuţi, Ucraina, sau Universitatea „Ştefan cel Mare”, Suceava, România.

 

Published joi, 2 decembrie 2021
Adresa
Contacte
Toleranță zero corupției

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved